Friday, December 30, 2011

merungut? ape tu?

instead of merungut tak tentu pasal, belajar cari solutions boleh tak?
letih. semua orang keje mesti rasa letih.
orang yang tak keje je tak bape nak rase letih.
so, kalo dah keje, buat keje lah.
tanamkan sikap bertanggungjawab tu betol2..
pastu semaikan dengan baja kerajinan.
cakap memang mudah.
cuba la buat.
tak cuba tak tau kan?
cuba dulu.
jangan dok mengeluh tak tentu pasal eh.
buat dulu, cuba dulu. ape2 hal keputusannya kemudian kira.
hidup ni senang je kalo korang buat senang..
alahai.. pleaselah..
aku yang ntah ape2 ni boleh, korang yang hebat pasti lebih berkebolehan dari aku..
semoga dipermudahkan segala oleh-Nya.. amin..

Tuesday, December 13, 2011

mase sekolah, aku cikgu.. mase cuti sekolah, aku pelajar.


aku memang dah kurang masa nak update blog..
masa aku diperuntukkan untuk perkara-perkara di dunia realiti yang lebih dari segala-galanya..
kalo aku rase aku nak menyumpah seranah pon..
aku dah ade platform lain..
blog, sebab aku sayangkan ko lah aku tak off/privatekan ko..
please taking care of my feeling too okeh..
i love you..
bubye.. blOop-blOop... 

Sunday, October 16, 2011

akan kembali dengan entri-entri yang lebih panas.. hot-hot-hot.. auuuuuuuuuu~
\~~(^_^)~~/

Tuesday, September 20, 2011

belajar untuk berubah

kenapa tak pernah rasa untuk berubah ke arah yang lebih baik?
kenapa tak pernah rasa untuk berubah?
kenapa nak kekalkan perangai lama yang tak habis-habis menyusahkan orang?
kenapa nak mementingkan diri sendiri?
kenapa ye?

tak pernah rasa ke kalau berubah ke arah yang lebih baik akan menjaminkan kehidupan yang lebih baik, lebih teratur, lebih tersusun, lebih bersistematik dan yang penting lebih menyenangkan hati semua pihak yang berada di sekeliling..
hidup ini kan hanya pinjaman semata-mata..
kita tak tau bila ajal kita akan datang, jadi apa yang kita boleh buat adalah persediaan untuk kehidupan akan datang..
sebab itulah ade pepatah mengatakan
"bekerjalah anda seperti anda akan hidup seribu tahun lagi dan beribadahlah anda seolah-olah anda akan mati pada keesokan harinya"

pendek kata, hiduplah untuk menggembirakan orang laen supaya kita dapat rasa nikmat kegembiraan itu..
jangan diajar diri kita dengan melukakan hati orang laen, kerana tiada manfaatnya ya tuan dan puan2 sekalian..
; )

mengingatkan satu sama laen kan tanggungjawab bersama.. jangan nak cakap aku cikgu poyo lak tetibe..
memang ko tak sayang mulut la tuh.. aku bleach guna clorox mauuu?

Wednesday, September 14, 2011

hari khamis yang dinanti2kan..

ye, aku tau hari ni baru hari rabu 14 September 2011..
kesahnye aku dah nak update cite pasal hari esok kan..
tapi peduliklah.. sebab nak bagitau esok aku tak yah masuk kelas..
since esok budak-budak form 3 have to attend seminar teknik menjawab soalan kalo tak silap aku..
fuhhhhhh~ lega..
eceh.. lega la sangat.. padahal nanti mulalah terkejar2 nak habiskan revision..
uhuk2..

hari ni masuk kelas 3G untuk subjek Sejarah, kelas 4AK 1 untuk subjek Pendidikan Moral dan 3D untuk subjek Kemahiran Hidup

Revision bersama 3G
sebelum ni, keje aku masuk kelas depa tak sah kalo tak mendenda students yang cakap banyak keje tak buat, students yang dok berjalan sane sini, students yang buat2 tido..
paling tidak, diorang kene cubit ataupon kene berdiri di luar kelas sepanjang masa aku..
tapi mulai hari ini, aku guna pendekatan yang berlainan..
lain camne? sebab ape laen? sebabnye diorang ade 20hari je untuk hadapi Peperiksaan Menengah Rendah..
takkan lah aku nak marah-marah, nak pressure2 diorang lagi..
dahlah diorang sedar diorang tak pandai, malas pulak tu.. pastu bile datang sekolah je kene marah, cikgu masuk je marah diorang.. kalo aku jadi student pon aku hangat beb.. 
hangat!! 
so, hari ni aku guna pendekatan berlembut dengan diorang..
alhamdulillah.. dalam seramai-ramai plus minus 24 orang mcam tu lah, hanya ada 8 orang yang refuse nak dengar atau nak take note ape yang aku ajar..
tanpa perlu aku meninggikan suara, tanpa aku perlu denda mendenda, tanpa aku perlu mencubit, diorang ni boleh je dengar cakap aku..
aku harap mood macam ni akan kekal sampai diorang exam..

Kelas Pendidikan Moral bersama 4AK1
woh, kelas ni.. sakit telinga aku tau tak..
nama jek semua students lelaki..
tapi mulut sesorang.. menyalahkan perempuan..
dok pot pet pot pet kemaen...
pastu siap pakat ramai-ramai taknak siapkan tugasan aku bagi hari Isnin haritu..
amboih-amboih-amboih angpa.. kemaen lagi nooo.
disebabkan mood aku baek, aku bagi peluang untuk depa antar tugasan tu esok..
kelas depa ada 19 orang.. aku nak 19-19 tu jugak antar..
kalo tak cukup, semua orang kena..
gasak ko lah.. ko nak ponteng esok ka, tak gi sekolah esok ka..
aku nak tugasan tu ada atas meja aku. full stop!

Revision bersama 3D
kelas yang paling mengecewakan aku.. aku rasa aku tak dapat nak mendekati diorang..
diorang pon cam refuse nak terima aku..
since kelas revision ni dihandle oleh dua orang guru.. aku dan Cikgu Chew..
Cikgu Chew lah yang banyak handle sebab aku kan cikgu baru. 
Cikgu Chew ni lagi tegas dari aku.. pendekatan dia laen, pendekatan aku laen..
ditambah pulak dengan budak-budak yang berlagak pandai ni payah lah weh..
depa ingat markah kerja folio depa dah mencukupi untuk lulus subjek ni..
hadoooyaiiii...
subjek yang senang nak dapat A pon, depa tak mau usaha sikit..
dok maen berserah-berserah-berserah..
lol~

ape2 pon, aku puas hati dengan pencapaian 3G yang menunjukkan perubahan dari hari ke hari..
semoga depa dapat mengaplikasikan segala apa yang aku ajar dalam kelas depa. amin..





Tuesday, September 13, 2011

Saturday, September 10, 2011

excuses = alasan memanjang

dilahirkan dalam family yang menitikberatkan disiplin dalam setiap etika pekerjaan.
tak kira lah kerja yang macam mane pon.
waima nak basuh baju, kemas bilik, sapu rumah, nak sapu sawang bila, sapa yang kena kasi ayam makan, bukak pintu pagar dan lain-lain lagi..
pendek kata, kerja yang paling simple pon memerlukan disiplin yang tegar..
kalo sebut pasal disiplin, maknanya anda perlu komited dengan segala tanggungjawab yang telah dipertanggungjawabkan..
takde maknanya bila ayah dah balik check semua keje yang dia suh buat tadi tapi anda tak buat..
dah lah anda tak buat, anda dah prepare ngan seribu macam alasan..
takde maknenye heh.. takde maknenye..
disebabkan anda dah prepare ngan seribu macam alasan..
anda juga perlu bersedia dengan 1 libasan rotan atau paling teruk, berada dalam reban ayam selama sejam..
hohohoho.. sanggup ke?


disebabkan itu, aku memang pantang kalo orang yang suka bagi alasan ni..
nak-nak alasan yang diberi, tak kukuh langsung..
agak-agak lah kalo nak menipu/mengelat sekalipon..
aku bukan budak 5 tahun yang mudah percaya ngan tipu helah ko..
adoyaiiii..


kat dalam kelas pon same gak, memang ade jek alasan penat lah ape lah kalo aku suh buat latihan..
penat la cikgu, semalam saya tido lambat..
bila tanye kenape, dijawabnye sebab main game sampai 2-3 pagi..
lol~


tapi kalo aku mintak tolong gi cari cikgu/ hantar buku ke tempat aku..
rajen pulak dia kalo bab berjalan-jalan  neh..
lol~


ni yang aku rase nak sokong tindakan kerajaan syiorkan pendidikan teknik & vokasional dari form 1 lagi..
memang sesuai bebenor aku rase..
sesuai sebab dari umur 13 tahun , diorang dah tahu matlamat hidup diorang..
diorang blaja teori dan terus buat praktikal.
cuma yang aku risau/ takutkan.. fasiliti tak sehebat apa yang diteorikan dalam dasar tuh..
wallahualam~

Friday, September 9, 2011

takde mood nak mengajar minggu ni

tak tau la nak cakap..
sepatutnye kalo dah naek cuti, haruslah bersemangat waja kan?
tapi, aku rase cam malas gilosss..
ditambah-tambah kemalasan bile dapat tau nak kene cerap by ketua bidang before 25 Oktober 2011..
sebabnya aku tak tau nak pilih kelas mane..
semua kelas yang aku ajar, satu kelas saje yang boleh diharapkan..
tu pon subjek Pendidikan Moral..
aiseyyman..
amende nak buat ni time pencerapan.. tak cerap, tak boleh ke?
huuuuuuu~


pastu dan-dan jugaklah kelas yang aku ajar sejarah.. kelas 3G, kelas kedua belakang lah yang ni..
aku rase macam aku tak pernah cite lagi kot pasal kelas 3G ni..
kelas kedua dari belakang ni.. aku amek daripada Cikgu Lam.
hari first day masuk, aku dah tunjuk tanda kekentalan aku dengan melempar duster ke arah pelajar yang tidak hormat/bising/ tidur semasa aku mengajar.
disebabkan sekarang adalah musim ulangkaji, setiap kali aku masuk kelas, setiap  kali tu lah satu set soalan akan dibuat oleh students (which is mereka ting tong tiang (maen tanda tanpa bace soalan) saje) dan akan dibincang/diberi jawapan oleh aku..


masa kelas hari isnin haritu, aku sangatlah mengantok, sleepy gilos..
sampai aku tak larat nak bercakap..
maka aku salin jawapan kat papan putih, then aku duduk memerhati..
kelas yang selame ni bising kalo aku bercakap, dia nak bercakap boleh pulak senyap time aku senyap..
takdelah senyap sunyi pon, tapi keadaan menjadi kurang bising lah..
alhamdulillah, aku suke lah keadaan aman damai permai camtu..


tapi....
tapi..
tapi..
amboih2....
masuk kelas depa semalam.. memang buat aku hangat ke maen lah..
kelas sejarah adelah pada period kedua.. which mean around 8.10-8.50 lah..
sebelum aku masuk, Cikgu Farah masuk mengajar Geografi..
diorang boleh taram tido sesuka hati depa ja..
mane aku tak hangat..
boleh pulak mase aku mengajar, diorang buat selebet nak tdo..
lagi la aku hangin..


aku suh bukak lampu, dia tutop...
aku suh bukak lampu, dia bising cakap nak tido..
wah-wah-wah... lebih2 dah ni..
ape lagi, aku suh diorang pi turun bawah.. aku mengajar kat atas bagi jawapan..
semua berdiri.. tu pon ade gak 2-3 orang yang bengong tak ikot arahan..
sampai soalan 50, aku suh diorang naek.. kang tak pasal-pasal pengetua tengok, aku pulak yang masak nanti sebab tak pakai psikologi time mengajar...
ah! pedulik ape aku.. janji budak aku bukak mata mase aku mengajar..


yang 2-3 orang kurang ajaq sangat tu, aku kasi cubit ngan membebel pedas jugak lah..
salah sorangnye mat blur, sumpah aku rase cam dia memang blur gile...
asal aku masuk je, dia tidur.. 
asal aku masuk je, dia cam tak bpe nak faham ape yang aku cakap..
bile aku rujuk guru kelas dia pon cakap menda yang sama..


adoyaiii... masaklah camni..
cuba cakap kat mane lagi aku nak cekau semangat kalo dah kene berdepan ngan pelajar-pelajar yang kurang memberi semangat kepada aku???
rindu nak mengajar form 6... sebab diorang jek datang sekolah nak belajar...
='(

Monday, September 5, 2011

penyakit malas ni jangan dibuat sahabat

tapi kalo dah terkena monday blues selepas seminggu cuti raya pon tak cukup camne?
muahahaha..
dah lah bangun lambat..
sempat sampai kat sekolah tapi bengong, lupe pulak aku bertugas minggu ni..
actually, kalo guru bertugas kene sharp2 ade kat pintu pagar jam 7.00 kat pagar depan/belakang sekolah..
aku pulak kol 7.15 baru nampak kat sekolah..
hahahaha..
naseb baek ketua baik hati dan memahami..
tomorrow jangan buat lagi ye... huuuu~

Tuesday, August 30, 2011

setiap kali rasa gelisah..

setiap kali rasa gelisah tak menentu, beristighfarlah..
walaupon tak ade teman yang sudi mendengar,ingatlah Allah Yang Maha Esa sentiasa bersama dengan kita..
setiap kali rasa resah tanpa sebab, beristighfarlah..
kerna setiap kerunsingan itu, ada hikmahNya..

point of view adalah sentiasa ada bersama-Nya ketika susah dan senang...
insyaAllah Tuhan akan sentiasa bersama-sama umat-Nya..
mudah-mudahan...

Thursday, August 25, 2011

sekolah masih seperti biasa

walaupon agak mandom dengan isu hari isnin yang lepas, kehidupan masih perlu diteruskan..
kebetulan minggu ini minggu last sekolah before cuti penggal 2 menjelma..
minggu ni jugaklah yang sangat busy ngan meeting pentadbiran..

minggu ini jugaklah ade sambutan hari kemerdekaan(sungguh tidak faham ini).. padahal pekeliling cakap sebarang sambutan adelah selepas cuti sekolah.. ntah.. lantak.. aku layankan jek..

minggu ini jugaklah ade sambutan berbuka puasa bersama-sama dengan cikgu-cikgu sesi petang dan bebudak sekolah pagi dan petang.. sangat best! and totally awesome..
makanan pon sodap2 belaka..

minggu ini jugak semakin sengkek sebab dah dapat biskut raya kene ar bayar kan.. hohoho..
tak cukup dengan itu, sibuk gi beli kerepek pisang lagi.. hari ini pulak ade orang jual kek sodap menyelerakan.. slurppp2...

minggu ini jugak berusaha untuk dapatkan cendol sedap sampai ke titisan air kat Bazar Ramadan Kampung Melayu.. ye! aku adalah peminat tegar cendol.. sebab itu badan saya bam-bam-bam dan jantung saya penuh dengan kolestrol.. huuuu~

minggu ini jugaklah hati tak sabar mau pulang ke kampung kerana dulu family yang menunggu kepulangan.. tahun ini bertambah insan yang menanti kepulanganku.. heee~ =)

minggu ini walaupon sangat mencabar minda dan ketahanan fizikal, aku masih mampu survive..

Terima Kasih Tuhan. =)

Monday, August 22, 2011

Monday Blues

hi pupils!
how are you kids?
got enough sleep last night? well, your teacher here was so sleepy today, please took out your book and read by yourself.. duhhhh~

that's wasn't the real happened to me today..
but there were some other things happened and made me giving up with myself.
i tend to follow new timetable that given to me last Friday..
when it called Friday, so we fry all the information given into a pot and save it in the fridge to be cooled. and then in Monday, we will forget to open the fridge and leave it there and meanwhile we going to school with nothing... duhhhhhhh~

i'm sick with myself today because i entered the class without proper preparations..
ashamed with myself.
please make me better tomorrow... please deh... i'm begging u..

mOnday blues.. i hate youuuuuuu!

Saturday, August 20, 2011

perubahan jadual

yesterday was a hectic day for me..
got classes from 1st period sampailah period ke lima..
then some rumors spread in the atmosphere say that i got the new timetable...
which i need to teach lower form students..
only 1 lower form in morning session... form 3 lah ape lagi..
i dah start cuak-cuak lah...
since the PMR just around the corner.
its a month (plus minus) from now..

haiyoooo... who make this timetable arrangements is so stupido lol~
how could they ganggu jadual waktu form 3 and form 5..
siap tukar2 guru lagi..
lagikan aku yang mengajar form 6 sekarang ni pon, ade pelajar mengeluh sebab ade perubahan guru dan jadual waktu..
why they need to bazirkan masa untuk adapt persekitaran lama dengan guru baru sedangkan masa itu mereka boleh gunakan untuk mengulangkaji & memperkukuhkan pelajaran yang sedia ada.
siap ade students aku cakap dia nak buat surat aduan kat pengetua.. sebab slalu tukar2 cikgu..
form 6 students.. ko faham-faham je lah..
they already know their rights...
dah tak maen nak mengadu2 kat pihak bawahan.. terus ke pihak atasan terus..
wallahualam..

aku dah malas nak amek pot. bukannye aku tak sayang diorang..
tapi kalo aku stay mengajar pon,last2 kene tukar jugak..
since aku bukanlah Major in Economy..
so, baik aku lari awal-awal daripada aku upset di kemudian hari sebab kene turun mengajar lower form dari elok2 mengajar di upper form.. sigh~

but its not a big deal pon sebab...
sebab...
sebab...
yippie-yeah!!!! yippie double yeahhhh!!!

hahahaha..
i already got my subject lah..
since aku kan Major Pendidikan Teknik Vokasional..
so, kalo disuruh masuk mengajar Kemahiran Hidup..
aku rasa aku boleh conquer topik-topik dalam KH dalam waktu yang singkat.
yes! i am confident with myself..

dan bila dah masuk ke bidang Pendidikan Teknik dan Vokasional kat skolah ni..
ade chances la untuk aku mengajar Lukisan Kejuruteraan jugak...
weeeehuuuu... ini lah sebenar2nya yang aku nak..
i want to be a master in Lukisan Kejuruteraan..
wink-wink...

walaupon aku agak cuak pada mulanya..
tapi dengan bantuan guru-guru senior..
merekalah yang banyak membantu aku nanti..
that's made me do not want to exchange to other school walaupon budak-budak macam samseng tak jadi tapi ukhwah yang erat antara guru-guru tak kira senior atau junior... tak kira bangsa Melayu, Cina atau India ini lah yang membuatkan aku keberatan untuk bertukar ke sekolah laen.. =)

so, for now.. pray for the best.
aku dapat jadual ajar Sejarah jugak..
hahaha..
naseb baek Sejarah.. boleh gak goreng2 kalo tak hengat..
mau dia suh aku ajar Sivik ke Geografi ke.. mampos tak reti aku..
=P

Thursday, August 18, 2011

resah yang tiada kegunaanya

aku kan eksited gile dowh bile dapat tau pasal temuduga SPP tuh..
siap update entry kat dua-dua blog untuk menunjukkan ke-eksited-an aku untuk menghadiri temuduga.
macam biasalah, setiap kali temuduga aku akan cari bahan-bahan bacaan baru padahal yang sedia ada pon tak terbaca..
siap print out semua tuh..
tak kira lah NKRA tak NKRA, masalah disiplin, teori pembelajaran la ape lah..
semua aku print out..
katenye nak ekselen time temuduga, preparation adalah perlu kan.. kan..

siap sehari sebelum hari temuduga dah macam-macam dugaan diterima..
dengan takda kenderaan pada mulanya nak gi tempat temuduga..
dengan kemalasan dan kemengantukan giler2 pada malam sehari sebelum temuduga..
tapi tetap gagah bangun jam 3.00 pagi untuk buat revision..
sanggup bersengkang mata untuk gosok baju cantik2 nak gi temuduga..

tapi...
tapi..
tapi...
hari kusangkakan panas sampai ke petang rupenye2 mendung berarak di tengahari..
mendung yang diharap, hujan kilat petir sabung menyabung pulak yang datang..
oke.fine. itu hanya perumpamaan..

sebenarnya.. sebenarnya..
aku kan..

hurm..
aku kan..

haish...
susah nak citer.. kang citer kang sedih pulak...
sigh~

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

.

.
.
.
.
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
aku kan.. tak dibenarkan masuk pon dalam bilik interview sebab tak cukup dokumen.
dokumen amende yang selenge sangat ni sampai aku takleh masuk interview?
transkrip asal aku..
disebabkan majlis konvokesyen yang year before this selalu buat bulan 6 tapi tahun ni cilakak pulak buat bulan 10/11 (undecided date yet) menyebabkan aku tak dapat konvo dan kalo dah tak konvo, mane nak cekau transkrip weh?
bongoks lah.. mencik aku tau.. cuba kalo dah konvo bulan 6 aritu.. mesti aku leh jalani sesi temuduga dengan senang hati..
ni takde pasal-pasal aku kne tunggu turn interview yang entah bile pulak akan menjelma.
takde pasal-pasal kene menempuhi ke-cuak-an untuk kali kedua..
sengal dowh..
sengal!!!
stupido betol lah sape yang incharge bahagian penetapan tarikh konvokesyen tuh..
menyusahkan orang tau tak.. tau tak menyusahkan itu ape?
dah la nak dekat setahun tak konvo-konvo lagi..
siot ah... UiTM, UTM pon buat konvo dua kali kot..
takkan ko tak reti-reti nak blaja nak buat management macam diorang?
urghhhhhhh!
sakit hati betol lah...
ye. aku marah.. mesti la aku marah.. mau aku tak marah..
cer kalo kene kat diri ko.. kalo ko diamkan aje, ko memang bermasalah.. =P

Saturday, August 13, 2011

tak perlu rasa insecure dengan diri sendiri

morning peeps..
as long as i have been here (in this school), i go through a variety of circumstances..
there will be always few new thing that i've learnt in a day.
every single week, i gain new knowledge. i get to know more and more habit of the other teacher, the other students.
now i am teaching economic which i dont even know single of things about it.
i am zero. at first, i was shocked when i was given this critical subject (i guess so).
why i say it was a critical subject?
because it is offered to form 6 students.
is it i am ready to teach the 18-years old girls and boys?
is it i am way to have enough time to go through all the subject on the dot before enter the class?
is it i have enough references to be refer?
who will be my guider then?
i was thinking i will not survive teaching this subject.
at first!

but now, after a month and a half, i currently fall in love with it.
it is not easy but it will be easier if u do the revision and make a lot of exercises.
what's important here are you have to change your mentality.
dont even say it harder before you never try it.
dont even bother to say you are not selected person to understand the whole story about economic. because those negatively thought will bring you down.

now, every time i entered the class. which is every school day from Monday-Friday, i got class with them. 6 BS 4 = the name of the class.
surrounded by every races : Malay 6, Indian 9, Dusunian 1, Bumiputera 1 and the rest is Chinese.
every time i entered the class, i will never leave class without saying that "You are capable to achieve greatness only and only if you TRY to achieve it".
every time i entered the class, i will never leave class without saying that "This subject is not difficult, you and yourself make it difficult. Change your mind, then u'll be survive"

i believe giving the motivation to other will made u better than yesterday.
so, why must you feel insecure with yourself right?
it is all about mind-setting..

Saturday, August 6, 2011

kenapa mintak posting kat penang??

sepanjang aku mengajar kat penang kire-kire macam dah sebulan lebih, ramai yang selalu dok tanye soalan-soalan macam:

1. orang penang ke?
jawapan : taklah. orang terengganu

2. eh? dah tu kenape mintak penang?
jawapan : akan diterangkan jap lagi..

3. why you chose penang? dont you know the living cost in penang island is higher than mainland?
jawapan : i love living in the city who crowded by people so that i dont feel like live alone by myself.. ;)

4. tinggal kat mane? ulang alik seberang ke?
jawapan: taklah.. sewa umah kat flat depan sekolah je..

5. munie dah ade kete? (soalan ni rase cam sucks jek! aku kan baru posting, mane nak cekau beli kete)
jawapan: belom.. (~~")

6. munie tak nak beli kete ke?
jawapan: mesti nak. tengok lah tahun depan ke. (sibuk je tau.. suke2 aku lah nak beli ke tak nak beli ke... sigh~)

7. tak takot ke dok umah sewa sorang2?
jawapan: ~speechless~ (dalam kubur pon sorang2 kan? hahaha... oke. jawab dalam hati jek)



balik semula ke soalan no 2. kenape aku pilih posting kat penang..
mase isi borang penempatan online, aku mintak penang 1st choice 2nd terengganu..
pastu aku tukar mintak wilayah persekutuan 1st choice 2nd terengganu..
malangnya bile aku check untuk gi interview.. sistem tak update pilihan yang aku dah kemaskini tuh..
maka, maintain lah pilihan aku penang no 1.

apa lah yang ade kat penang ni sampai aku sanggup gamble pilih penang as the 1st choice kan..
setakat ade komtar, bukit bendera, feringgi, jeruk kelubi best, rumah pramlee dan lain2..
ape yang aku maksudkan.. aku tak tau pon tempat2 yang aku sebut tuh before posting...

yang aku tau.. umah along aku kat teluk kumbar tu jek..
sebab dia mengajar kat sekolah rendah area teluk kumbar..
then, dengan harapan aku boleh duduk umah dia kalo dapat penang, aku pon gamble lah mintak penang..
yang kusangkakan panas sampai ke penang, mendung redup2 angin sepoi2 bahasa di tengahari.. along aku cakap dia dah boleh pindah kuarters TUDM kat tanah besar..
;( aku dah mula cuak.. kalo aku dapat penang camne kan?

eh melalut pulak..
jadi the main reason why i chose penang was because of my sister and her family stay there.
aku dah serik tinggal berjauhan dengan family dekat 6 tahun..
2 tahun kat matrik pahang..
4 tahun setengah kat batu pahat johor..
6 tahun takde saudara terdekat, aku rase cam seksa sangat..
cukup lah 6 tahun aku dok jauh-jauh ngan family..
that's why aku gamble jugak mintak penang..
walaupon aku tau taraf hidup kat penang tinggi yang amat..
tapi menurut kata member aku, kalo compare penang ngan KL..
living cost kat KL lagi la tinggi mencanak..
so, tak kesah lah..
sebab walaupon gaji aku tak lah banyak mane..
selagi aku boleh manage sampai akhir bulan.. kira okay la tu kan..

2nd reason kenape aku pilih penang..
sebabnye aku memang dari dulu jenis yang suke suasana bandar yang bising, ade lampu2.. rase cam "hidup"..
rase cam ade kehidupan lah..
pastu bile rase tertekan.. i can choose to balik kampung..
bila orang tanye kampung kat mane?
aku boleh jawab aku ade kampung...
hahaha...
tak macam certain-certain orang tu yang ade kampung pon kampung kat bandar besar cam Kampung Baru kat Kolumpo tu ker?
eh? tak de kaitan.. hahaha..

3rd reason kenape aku pilih penang..
sebab penang negeri kecik dan potensi untuk aku duduk di luar bandar adelah tipis.
bukannya aku tak leh duduk di luar bandar..
please jangan nak guna point ni untuk aim aku..
aku tak kata luar bandar tu tak bagus..
tak okey..
tapi scenerynya berbeza okeh..

reason ke empat adelah sebab...
banyak tempat shopping!!!!
enuff said.. hahaha


setakat tu je la dulu yang dapat aku pikir kenape aku pilih penang..
andaian-andaian yang kate aku nak pilih pakwe penang jadi husband tu tak benar sama sekali ye..
jangan dok memandai2..
hahaha..
k lah u oollls...
selamat berpuasa dan beribadah semua..
;)

p/s: umah aku kat masjid negeri.. kasi hint.. kot-kot lah nak datang beraya kan.. =)

Monday, August 1, 2011

GiveAway Edy: still beauty

assalamualaikum..
tetibe tertarik menarik ko memang deboom bile tengok cikgu yanna masuk giveaway ni..
kite pon nak masuk jugaklah..
mane taknye, tengok ar hadiah2 yang encik edy nak kasi free-free jek..
just a simple entry plus the best of luck, insyaAllah ade lah rezeki tu.. ;)

ade patung Angry Bird

ade tempat letak handphone Angry Bird


ade patung-patung comel dari Australia...

cuba cakap kat aku.. comey tak hadiah-hadiahnya?
comel kan.. comel kan?
hah..
kalo nak, ape lagi.. jom lah join sesame..

nak informasi tambahan..
klik saje kat banner kat bawah ni..
adooo faham?
yang penting.. kene ingat tarikh tutup 7hb Ogos 2011..
dah tak lame tu..
aku nak tag : Adik Kesayangan ;) dan cik Wanie gojes.. ;)



Sunday, July 31, 2011

Beg Tangan Percuma Untuk Raya.

murah betol rezeki sape yang organize giveaway ni..
so, i nak cuba naseb la..
kot-kot ade rezeki dapat handbag free ke..
boleh bergaya time raya kang..
;)

syarat-syarat korang leh baca sendiri kat sini---> koleksibegtanganhana
jangan lambat-lambat..
tarikh tutup 15hb Ogos 2011 tau..
;)

Selamat Menyambut Bulan Ramadan

semoga ramadan kali ini lebih baik dari sebelumnya.. insyaAllah~

Temuduga SPP

rasa cam baru semalam gi interview nak jadi cikgu..
rasa cam baru semalam dapat tau posting kat mane..
rase cam baru semalam kecoh nak cari umah sewa
rasa cam baru semalam gi lapor diri kat sekolah..
rasa cam baru semalam masuk mengajar..
arini dah dapat tawaran temuduga pengesahan jawatan pulak..
kejapnye....
betol ke tak betol ni?

Tuesday, July 26, 2011

sharing is caring.. i love you!

please la kekawan siber..
saya dah bosan dah ni..
baru sebulan jadi cikgu, dah lemau-lemau tau..
i dont like i dont like..
lemau bukannye sebab tak semangat gi skolah..
tapi lemau sebab tiap-tiap petang tak de aktiviti nak buat...
huwaaaaaaaaaaaaaaaaaaa....
asek dok pulun tidur jek..
mane tak lemau..

acu cer kongsi sikit, ape korang buat petang-petang kalo dah habis waktu sekolah?

Monday, July 25, 2011

Sunday, July 24, 2011

malas nak gi sekolah

esok isnin..
esok ade perhimpunan mingguan..
esok automatik jadi malas..
blurghh....~

Wednesday, July 13, 2011

ingat senang ke nak control2 perasaan marah?

mesti korang hengat "wah, baru 3minggu keje dah pandai nak marah2 kan?"
eh? haruslah.. ingat 24/7 seronok memanjang ke kat sekolah itu?
nak-nak pulak form 6 yang dah elok kite pikir dia boleh behave tapi tak bpe nak behave sangat..
pastu boleh pulak pada hari dan ketika diaorang tak behave tu, kite yang cikgu ni memang dah sakit kepala dari pagi, dengan tak cukup tidurnya, dengan kene study subjek yang nak kene ajar lagi..
depa boleh buat bising macam aku takde kat depan..
memang nak kene lah..
aku dah spot dah ade 3-4 orang amoi yang tiap kali aku masuk mulut asek dok pot pet pot pet..
memang la normal diorang bercakap..
tapi kalo bercakap, keje jalan takpe..
ni keje habuk dok asek bertangguh jek..
orang laen hantar tugasan, dia lak pandai dok ngelat..
aku nak tengok sket nanti exam leh score ke tak leh..



p/s: meroyan sekali skale je weh... jangan dok asyik nak marah2 jek.. sakit jiwa lak kang takde orang masuk meminang pulak nanti... =P

Wednesday, July 6, 2011

aktiviti rutin selepas waktu sekolah

hi hello semua...
semoga hari anda ceria2 syiok gitu..

hari ni aku nak kongsi ngan korang aktiviti rutin aku selepas waktu sekolah..
sebelum aku nak bagitau aku suke ar sekolah yang dua sesi ni..
sebab leh balik awal...
cer teka.. cer teka aku balik kol bape??
hahaha..
1.30 tengahari aku dah leh balik..
kol 1.45 elok2 dah sampai kat rumah...
ya Allah, masyuk gile...
hek eleh.. memang la syiok sebab aku masuk sekolah tu bulan June..
so, takde aktiviti ko-kokurikulum..
takde latihan sukan ke pom-pom ke..
memang la syiok balik awal..
cer ade.. cer ade..
ade nak syiok2 lagi?
hahaha.. takpe.. yang tu kita tengok tahun depan punye cite..

macam biasa lah bile balik, aku akan rest depan tv untuk hilangkan peluh-peluh yang menitik di dahi sebab exercise balik rumah i jalan kaki je you ooolllss...
jalan kaki okeh..
dengan wedges 2.5 inci.. memang satu latihan kaki yang sangat mencabar..
haha... terasa poyo lak aku cakap (read type) macam tu..
selepas elok aku solat dan mandi, area kol 3 aku akan online atau tdo...
sejam je aku tido.. tu pom kalo betol2 penat..
kalo tak, dalam setengah jam pon dah bangun..
sebab pe?
panas la korang..
bilik aku panas petang.. matahari straight je menembusi ruang kamarku.. eceh.
so, sangatlah panas...
i pon kuar relax2 kat depan tv..
jam 5 petang.. cam biasa solat asar pastu aktiviti merendam baju untuk dibasuh bermula..
kol 6, start basuh baju...
tup tap tup tap dah kol 7..

pastu gitulah rutin aku tiap2 hari...
tetibe aku rasa cam sadis jek..
next week aku nak gi jejalan lah tiap2 petang..
memang ar tak syiok jalan sesorang..
tapi alang2 dok tempat baru ni..
leh gak kenal2 tempat sekeliling..
takde lah kalo orang bercerita, aku terpinga2 tak tau..
huhu..

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

pssssss...matlamat nak jogging tiap2 petang masih belom dapat dicapai..
hahahaha... takde yang nak temankan i jogging.. huhu~

Monday, July 4, 2011

satu sekolah kecoh sebab cikgu hooooot???

hello u olllls...
ape macam hari-hari korang semua?
ade okay ke?
ade tak okay ke?
ade ke tak de ke, yang penting kongsi-kongsi la sket..
tak nak follow takpe..
letak je link kat chatbox tu...
mane la tau aku TER-rajen nak click ke ape ke..
eceh..

but it doesn't matter for me now..
i mean now is refer to now lah..
when i'm writing(read typing) this entry..
sat-sat lagi aku pi lah bace blog2 korang..
laaa ni.. angpa meh la bace update dari aku ni..
hee...

anyway, anyhow.. this week dah masuk minggu kedua aku kat sini..
minggu lepas hari sabtu cam biasa la kan..
serentak kat seluruh malaysia, KPM anjurkan satu murid, satu sukan , satu malaysia kan..
overall penyertaan agak memberangsangkan..
walaupun tak semua attendance dipenuhi..
yang kebanyakan datang memberi kerjasama yang baik..
yang tak datang tu, lantak hangpa lah..
hangpa tak datang, kosong je lah attendance hangpa..
hangpa yang dapat surat amaran.. bukan cikgu..
so, sila faham-faham sendiri..
dan aku ditugaskan jaga checkpoint bersama-sama housemate aku dan adelah dalam 4 orang cikgu yang lain..
seronok weh jaga ngan diorang..
cikgu-cikgu muda.. sempoiii je la kan semua..
bab gosip-menggosip, kene-mengena, bahan-membahan satu sama laen tu dah jadi resmi kami kat sini..
so far aku layankan je..

bergambar lagi la kami suke.. hahaha

penat ke? jaga checkpoint tak penat...
meeting lepas lari-lari tu penat...
hahahaha..
tahan jek mata aku..
balik umah terus terbongkang tido..
housemate ajak gi tengok TRANSFORMER 3 pon aku dok taram tido..
memang ratu tidur betol... =)
itu pasal hari lari-lari 2 Julai 2011..

pasal sekolah dan mengajar???? hurm..
nanti aku update laen k..
hari ni baru hari isnin...
lek ar..
;)

p/s: yang penting... hari KHAMIS sekolah cuti..... weeeehuuuuu~

Friday, July 1, 2011

episod PRAYING is the best medicine..

doa supaya dimudahkan segala urusan dan hajat

Ya Allah Ya Tuhan kami, kurniakan kami rahmat dari sisiMu,
Dan berilah petunjuk kepada kami dalam urusan kami dengan segala petunjuk,
Mudahkanlah urusan kami ya Allah,
Permudahkanlah jangan disulitkan kerana Engkaulah Yang Maha Memudahkan,
Segala yang susah adalah mudah bagi-Mu,
Ya Allah, sempurnakanlah dengan segala kebaikan,
Dengan rahmat-Mu,
Ya Allah wahai Yang Paling Mengasihani daripada segala yang mengasihani...

amin,, ya rabbal alamin..

Tuesday, June 28, 2011

bersyukurlah selagi ada

1st entry!!!!
on the 1st day at school!!!!
how exhausted for me to accept the fate that i will teaching this school for another 3 years..
yes!!! that's was my goal before i want to transfer to another state..
some points that will conclude the 1st day ever...

1. tumit kasut pecah selepas berjalan2 around school.. sepanjang2 pergi praktikal or jadi cikgu ganti, takde lagi adegan tumit kasut pecah ni.. memory betol.
2. menjadi guru relief di kelas yang semuanya kanak2 lelaki adalah sangat super duper menyakitkan hati, jiwa dan raga.. tapi... mostly, 10 minute before i habis ganti, diorang macam pandai pulak senyap.. duhhh~
3. got to teach economic for upper and lower 6 for 3 month.. haiyooo.. economic aa??? need to try the best i can do lorh..
4. all the collegues are nice but i'm still blurry when to pronounce their name.. some are not nice at all.. the same about them are they giving me the same advice.. "budak2 sekolah ni setan, kamu kene tegas, jangan bagi muka langsung" (~~")
5. the students are very not friendly if i'm not teaching them.. payah nak dengar they greet "good morning cikgu" while walking around the school. they tend to be diabaikan daripada dipedulikan..
6. glad that i'll teaching form 6.. they looks like educated enuff and come to school to study, not like their junior who datang sekolah untuk playing around. and also praying for mengajar lukisan kejuruteraan and technical class form 4 another year..
7. the teacher yang mengajar sesi petang lebih peramah dari sesi pagi.. hahaha
8. dapat deskmate yang agak nice...
9. suara kuat pon belom tentu boleh survive dalam kelas boys yang super duper active.. they also not hormat me, keep talking and talking for nothing. typical students kan? cakap banyak, keje sikit..

thats all for today.. wishing for the better tomorrow..

Wednesday, June 22, 2011

operasi mencari rumah sewa pulak sekarang..

hilangkan semua mak nenek nervous2 ke cuak2 ke takot2 ke..
sebab sekarang ni dah bermula operasi mencari RUMAH SEWA pulak!!!!!!!
kalo dapat betol2 depan sekolah lagi elok..
eceh..

kalo tengokkan dalam GOOGle MAps, bapak berlambak lah taman-taman perumahan di sekitar sekolah aku bakal posting tapi..
tapi..
ade ke tak de rumah untuk disewa tu tak tau la pulak kan..
dengan rate harge lagi..
maklumlah tengah2 bandar..
hurm..
cross finger je skrg ni mampu buat..
sebab kalo survey2 kot internet..
semua stock2 apartment jek..
adehzzzz...
den tak mampu lagi ni..
camno???

Saturday, June 18, 2011

SABAR bukan kawan saya lagi

macam semua orang dah dapat surat posting tu..
dahtu, aku punye bile lagi nak sampai ni?
nak salahkan kementerian ke nak salahkan pejabat pos ke nak salahkan office boy yang tak hantar2 lagi surat aku?
every single day since last week, keje aku dok mengklik website KPM tuh...
tiap2 hari tanpa rasa jemu kot..
takde pulak link penempatan untuk kitaorang guru lepasan IPTA ni..
yang ade kalo bersangkut ngan maktab adelah..
haih... pilih kasih betol..
kalo betol camtu, tak yah dok buat lah education course kat IPTA, asek dok lebihkan budak2 maktab je..
eh-eh.. tetibe nak gaduh ngan budak maktab kan..
hahaha..
budak maktab tu ramai..
i tujukan kat segolongan itu je..
faham-faham sendiri lah..
lagikan cikgu senior kat sekolah pon tak suka golongan itu... apetah lagi aku..
dah.. mencik ar buat entry emo2 ni..

p/s: Ya Tuhan, cepatlah surat saye sampai.. amin.

Monday, June 13, 2011

ingat suke-suke ke nak jadi cikgu?

mase kecik2 darjah satu umurnye baru 7 tahun...
cikgu tanye "munirah, awak nak jadi ape bile dah besar nanti"
pastu tergagap-gagap cakap nak jadi cikgu..
tapi selenge..
bila dah masuk pertengahan tahun, dalam buku autobiography ke mende ntah namenye buku tu..
aku taram tulis nak jadi akauntan..
pastu bile dah besar sikit, nak jadi penari profesional lah (sebab teruja tengok KRU dancer mase tuh.. hahaha)

oke. skip mase kat sekolah menengah sebab malas type panjang2..
bile dah sampai result SPM, tak keruan gile.
sebab result teruk kan..
tapi takdelah teruk gile..
tapi taklah se-gah budak2 zaman sekarang..
doblas tigablas A dapat macam maen tikam2 jek.. waaaahhhh gitu kan..
kadang2, aku terpikir betol ke budak2 ni bijak?
ke soalan makin senang?
ke teknik permarkahan makin nak bagi student lulus supaya tak nampak ketara kegagalan guru...
oppppsss... tu cite laen..
tak de kene mengena...

sambung balik... hurm..
dengan result pandang sekali dah jemu tu, mak aku suh aku apply cikgu maktab..
yer ler... kite ikutkan jek..
sebab hentam je lah..
malas nak pikir.. mase tu dapat result terus macam dah taknak sambung blaja dah..
hah! sampai ke situ aku pikir..
dah mintak.. mesti lah dapat kan...
dapat interbiu je lah..
hahaha...
dah le gi interbiu pon kene gi sendirik..
aku budget mak ayah aku malu kot nak hantar sebab anak dia gi intebiu bawak result cukup2 makan.. hahaha...

oke. mase ni aku mintak dan aku dapat sebab mak aku suh isi..
then mase kat matrik lak..
ni ade kes ni kat matrik.. kang cte panjang pulak..
skip jugak..
tapi still mintak cikgu.. sebab pe?
sebab mak suruh...
nasib baik takde intebiu..
dengan result nak kate bangga tak bangga jugak, leh ar masuk Fakulti Pendidikan Teknikal,UTHM..
kalo tanye sebab pe mintak UTHM, sebab ex ade kat sane.. muahahaha..

mase dapat masuk tuh, dah gile konon2 nak jadi bakal calon guru yang skema lah..
nak-nak mase masuk kelas tuh, aku antara yang tertua kan...
eleeeeeh, tua setahun je pon...
kire cincai la kan..
takde makne skema mamanye...
lepas cuti pertengahan semester 1, dah takde dah skema mama tuh..
hahaha..
sebab dah jumpa kekawan yang satu kpale..

mase jadi student kat FPTek tuh, selalu dok komplen pensyarah tak bagi syarahan pon...
lebih banyak kitaorang cakap daripada pensyarah cakap..
betol lah.. aku tak tipu...
minggu pertama, minggu kedua je kot diorang banyak cakap..
pastu balance lagi doblas minggu, semua kitaorang kene present kat depan..
kata cikgu!!! kene ar praktis cakap..
huuuuu~
pastu kalo ade lecturer yang tak berkenan, dok kutuk2 ar belakang cakap hish dia ni nak ajar ke tak..
asek dok cancel2 kelas jek..
hah! gitu kau.....
ni mase jadi student dulu..

yang tak minat jadi cikgu, terus berkobar nak jadi cikgu yang much better than pensyarah itu...
hahahaha..
nak-nak, aku lak kene ngan supervisor yang gitu-gitu..
ouch.. kenangan terusik lagi..
malas aku nak hengat2 lagi..
lagi lah berkobar2 kan..
KONOOOOOON!!!

then mase gi praktikal.. pon ade lagi dugaan..
yang ni dah ketentuan.. so taknak cakap apelah..
still trauma sampai sekarang...
pastu...
dapat pulak jadi cikgu ganti...
waaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaah!!!
yang ni nightmare i tell you..
dengan tak berpengalamannye...
aku mengajar..
pastu tiap2 hari keje gaduh ngan anak murid form 2...
form two beb.. form two!!!
baru nak masuk alam remaja dah pandai nak lawan2 cikgu..
aku sekeh kpale baru tau..
hahahaha..

neway, pokok pangkalnye bukan senang nak jadi cikgu..
pada adik2 yang baru nak bertatih jadi cikgu tuh..
atau akak2 abang2 yang nak apply DPLI ker... KPLI ker...
silelah perbetulkan niat anda sebelum habis pengajian...
kalo niat nak makan gaji buta..
baik berenti jek..
bagi peluang kepada orang yang betol2 nak jadi guru...
ade FAHAM????


p/s: entry kecewa sebab surat posting tak sampai2.. hahaha~ i mencik u key pi emm!!

Thursday, June 9, 2011

OST Annissa... Beribu Sesalan by 3 Suara..

dasar pilih kasih..

rase cam tak ramai yang tau pasal blog personal aku..
dulu sibuk nak private lah ape la kan..
pastu aku create new blog..
konon2 khas untuk aktiviti aku mengajar kat sekolah ke..
gi join budak2 gi berkhemah ke ape ke kan..
pastu sekarang kan aku menganggur..
pastu blog yang cikgu cikgi ni senyap begitu saje lah..
cian dia..
tak pasal2 tak glemer..
eh? glemer ke aku? teeeeet~

entry ni saje2 tak de point pon..
nak bagi berupdate jek..
kecian pulak tengok.. takde entry baru..
weee~

p/s: KPm.. sile hantar surat posting cepat sikit boleh tak??? =P

Monday, May 16, 2011

for all teachers out there~

if and only if i have students like this -----> CLICK HERE
I am proud to be their teacher
because they appreciate teacher in newly style..
this was so awesome..

and i like to thanks all my teachers out there
if and only if they read mine..

HAPPY TEACHER'S DAY.
YOU ARE AWE-wait-for-it-SOME

Thursday, May 12, 2011

"1st Giveaway by RedRidingBow"



tertarik? menarik? ko memang debooom?
hah! ni nak war-warkan.. selepas terbace entry cik selipar pink..
pastu terus tertarik menarik nak join jugak sebab hadiah dia manyak syiok...

ini.... dan...











ini...

tetibe tersenget kan.. entah apsal ntah..
senang jek syarat2 dia..
nah tengok kat sini je ye..
kasi tekan, pastu zasss.. terus ke link yang dikehendaki... =)

selamat mencuba... ;)

Sunday, May 8, 2011

Happy Mother's Day...

aku cam takde la celebrate pon mother's day.. ucap pon tak..
tapi tak bermakna aku tak berterima kasih kat mama aku..
so, untuk mother's day tahun ni..
aku kasi hadiah baekkkk punya..


taaadaaaaa!!! aku lulus interview yang ala2 segan nak cite kat sini..
tapi ape2 pon alhamdulillah...
syukur sangat2..
nebes kawwww.. asyik dok pikir tak lulus jek
kalo tak lulus camne?
kalo tak lulus camne?
sampai dua tiga empat kali dok masuk website kpm pastu dok masukkan ic number berulang2 kali..
nak make sure menda tu memang aku punye kan..
alhamdulillah.. rezeki masih berpihak kepada aku..
kat mane posting?
owh tak tau lagi.. katanya lepas 1 jun baru tau..
1 month to go!
eh? ye ke 1 month??
arini 8hb kan?
hurm... dah kene start workout neh..
badan naek gile kentang..
buatnye konvo bulan 6 jugak ape cer kan?
ehe~

p/s: bile surat konvo nak datang ni.. bile ni.. bile ni..

Thursday, April 28, 2011

nervous!!!

dulu nervous pasal ni....



sekrang nervous pasal ini pulak..

ya ampun... pray for me yaa~

Sunday, April 24, 2011

kadang-kadang aku rindu nak mengajar balik

i love teaching so much.
but i hate teach teenager between 13-15 years old.
they were love playing more than studying.
hoping that i will teach in technical and vocational subjects only..
or whatever it is.
asalkan dapat posting tepat pada waktunya..
pray for me!

Friday, April 22, 2011

please deh, gaji cepat sikit masuk.. ;)


kempunan nak dapatkan ini..


dan ini juga.. tapi gaji pon tak dapat2 lagi..


dapat yang ni pon oke jek.. ;)

Sunday, April 17, 2011

choices

every choices that we have are lead us to the better options.
so students, please and please and please think deeply whenever you have the lots of choices and put your deeply thought when you choose one of them.

menjadi remaja adalah sekali.
jangan dilekakan dengan perkara yang tidak membawa faedah kepada anda.
jangan belajar memberi alasan.
tiada alasan untuk tidak berjaya.
setiap usaha yang dilakukan hari ini adalah penentu kejayaan pada hari esok.
jangan putus asa jika gagal sekali tapi jangan cuba-cuba untuk gagal tanpa mencubanya sepenuh hati.

saya yakin awak boleh.
awak pasti boleh jika awak inginkan kejayaan itu.
strive for the successiveness..

Saturday, April 16, 2011

4 days to go!

berbelah bahagi betol nak sambung buat tuition di malam hari atau tidak lepas dh habis ganti ni..
tak buat, rase cam kesian..
kalo buat, bukan semua pon nak belajar.. eceh.. pandai2 jek..

tapi itulah.. aku takot, aku ni hah yang hangat2 tahi ayam..
mula2 semangat lah nak buat.. pastu, nan adooooo..
asyik menyekip kelas jek jadinya..

nak buat ke tak nak buat..