Wednesday, September 14, 2011

hari khamis yang dinanti2kan..

ye, aku tau hari ni baru hari rabu 14 September 2011..
kesahnye aku dah nak update cite pasal hari esok kan..
tapi peduliklah.. sebab nak bagitau esok aku tak yah masuk kelas..
since esok budak-budak form 3 have to attend seminar teknik menjawab soalan kalo tak silap aku..
fuhhhhhh~ lega..
eceh.. lega la sangat.. padahal nanti mulalah terkejar2 nak habiskan revision..
uhuk2..

hari ni masuk kelas 3G untuk subjek Sejarah, kelas 4AK 1 untuk subjek Pendidikan Moral dan 3D untuk subjek Kemahiran Hidup

Revision bersama 3G
sebelum ni, keje aku masuk kelas depa tak sah kalo tak mendenda students yang cakap banyak keje tak buat, students yang dok berjalan sane sini, students yang buat2 tido..
paling tidak, diorang kene cubit ataupon kene berdiri di luar kelas sepanjang masa aku..
tapi mulai hari ini, aku guna pendekatan yang berlainan..
lain camne? sebab ape laen? sebabnye diorang ade 20hari je untuk hadapi Peperiksaan Menengah Rendah..
takkan lah aku nak marah-marah, nak pressure2 diorang lagi..
dahlah diorang sedar diorang tak pandai, malas pulak tu.. pastu bile datang sekolah je kene marah, cikgu masuk je marah diorang.. kalo aku jadi student pon aku hangat beb.. 
hangat!! 
so, hari ni aku guna pendekatan berlembut dengan diorang..
alhamdulillah.. dalam seramai-ramai plus minus 24 orang mcam tu lah, hanya ada 8 orang yang refuse nak dengar atau nak take note ape yang aku ajar..
tanpa perlu aku meninggikan suara, tanpa aku perlu denda mendenda, tanpa aku perlu mencubit, diorang ni boleh je dengar cakap aku..
aku harap mood macam ni akan kekal sampai diorang exam..

Kelas Pendidikan Moral bersama 4AK1
woh, kelas ni.. sakit telinga aku tau tak..
nama jek semua students lelaki..
tapi mulut sesorang.. menyalahkan perempuan..
dok pot pet pot pet kemaen...
pastu siap pakat ramai-ramai taknak siapkan tugasan aku bagi hari Isnin haritu..
amboih-amboih-amboih angpa.. kemaen lagi nooo.
disebabkan mood aku baek, aku bagi peluang untuk depa antar tugasan tu esok..
kelas depa ada 19 orang.. aku nak 19-19 tu jugak antar..
kalo tak cukup, semua orang kena..
gasak ko lah.. ko nak ponteng esok ka, tak gi sekolah esok ka..
aku nak tugasan tu ada atas meja aku. full stop!

Revision bersama 3D
kelas yang paling mengecewakan aku.. aku rasa aku tak dapat nak mendekati diorang..
diorang pon cam refuse nak terima aku..
since kelas revision ni dihandle oleh dua orang guru.. aku dan Cikgu Chew..
Cikgu Chew lah yang banyak handle sebab aku kan cikgu baru. 
Cikgu Chew ni lagi tegas dari aku.. pendekatan dia laen, pendekatan aku laen..
ditambah pulak dengan budak-budak yang berlagak pandai ni payah lah weh..
depa ingat markah kerja folio depa dah mencukupi untuk lulus subjek ni..
hadoooyaiiii...
subjek yang senang nak dapat A pon, depa tak mau usaha sikit..
dok maen berserah-berserah-berserah..
lol~

ape2 pon, aku puas hati dengan pencapaian 3G yang menunjukkan perubahan dari hari ke hari..
semoga depa dapat mengaplikasikan segala apa yang aku ajar dalam kelas depa. amin..





1 comment:

نور حنا said...

Salam.
saya suka post ni.
kongsikan lagi cerita/pengalaman sebagai guru. Seronok baca sbb santai, x stress.
Keep update ya!
:)